divendres, 15 de juliol del 2011

El Parlament manté la prohibició dels toros a Catalunya per al 2012

Lloc:  Catalunya /  Data:  7 juliol 2011

Tal com estava previst, el Parlament de Catalunya ha tancat per la via ràpida la reobertura del debat taurí que tractaven de fer els grups del PP i Ciutadans. La cambra ha rebutjat per una àmplia majoria una proposició de llei de Ciutadans que pretenia revocar la prohibició de les curses, i una altra del PP que advocava per ajornar-la fins 2015. El rebuig ha estat per la mateixa àmplia majoria. Només populars i Ciutadans -20 diputats-han votat a favor de les seves propostes, mentre que la resta de grups (CiU, PSC, ERC, ICV-EUiA i Solidaritat) han votat en contra.
Per part del PP, ha estat el diputat Rafael Luna l'encarregat de defensar la moratòria del seu grup. Luna ha assegurat que el seu grup no ha pretès "reobrir el debat" de la prohibició dels toros a Catalunya sinó "evitar" l'aplicació prevista per al gener de 2012 per estalviar a la Generalitat les indemnitzacions al sector per cessament d'activitat i utilitzar els fons per a polítiques socials.
Luna ha argumentat que en plena crisi econòmica, amb uns 700.000 catalans a l'atur, "tancament de plantes hospitalàries" i retallades en serveis socials bàsics, la Generalitat "no es pot permetre el luxe innecessari", ni el "capritx", de pagar indemnitzacions per la prohibició de les curses de braus.
Tenint en compte que les persones a indemnitzar no només podrien ser els propietaris de la Monumental de Barcelona, ​​sinó també els "taquillers, infermers, ramaders i transportistes", i que a més les compensacions haurien abastar el cessament d'activitats en els pròxims 99 anys, Lluna ha situat la xifra a pagar en una forquilla d'entre 300 i 500 milions d'euros. Però CiU ha assegurat que, com a molt, la indemnització ascendirà a uns "milers d'euros".
CiU, ICV-EUiA, ERC i Solidaritat havien presentat esmena a la totalitat a la proposta i el PSC ha sumat els seus vots als d'aquests grups, en un debat seguit des de la tribuna de convidats pel republicà Jordi Portabella i per membres de la plataforma que va impulsar la prohibició del toreig.
Per part de CiU, el diputat Josep Rull ha acusat Lluna de "espantar" la gent alertant d'indemnitzacions astronòmiques que no són reals, ja que "en el pitjor dels casos es xifraria en milers d'euros". Rull ha destacat el "absurd" de plantejar compensacions per un segle sencer, fins a l'any 2109, compensant "toreros que encara no han nascut o no saben ni remotament que seran toreros".
Tant Rull com el diputat d'ERC Oriol Amorós han proposat a Lluna que, si tan preocupat està pel cost públic de prohibir els toros, defensi la fi de les milionàries subvencions al toreig. Amorós ha titllat a Lluna d '"irresponsable" per esperonar les indemnitzacions a un empresari privat a costa de les arques de la Generalitat i ha dit que fa uns anys el grup Balañá, vinculat a la Monumental, "es va dirigir a l'Ajuntament de Barcelona dient que perdia en cada correguda 24.000 euros ".
El diputat d'ERC ha coincidit amb l'ecosocialista Joan Boada en què el propietari de la plaça de toros de Barcelona serà el gran "beneficiat" del tancament d'unes activitats taurines deficitàries.
Més discretament ha intervingut el socialista Jordi Terrades, el grup va votar majoritàriament en contra de la prohibició dels toros l'any passat, però que avui s'ha distanciat del PPC. "El PSC no contribuirà a reobrir permanentment aquest debat en funció de l'oportunisme polític i electoral del moment", ha dit.
Des Solidaritat Catalana per la Independència, Alfons López Tena s'ha mostrat directament partidari de no pagar cap indemnització pel cessament del toreig a Catalunya.
El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha denunciat per la seva part la "incoherència" d'ERC, que advoca per acabar amb els toros però no amb els "correbous", festes populars taurines catalanes.

Link:  La Vanguardia
Font:  faada.org

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada