dilluns, 25 de juliol del 2011

El Síndic de Greuges aposta per obligar a la mediació en els casos d'impagament d'hipoteques

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca vol que la dació en pagament tingui caràcter 'retroactiu'

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, i la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca han apressat aquest dilluns els grups parlamentaris a aplicar mesures per evitar desnonaments. Tots dos han comparegut al Parlament a la comissió de Justícia en el marc d'una trentena de compareixences que hi haurà aquesta setmana. El Síndic ha apostat per un instrument de mediació d'obligat compliment per als casos d'impagament d'hipoteques, tot posant com a exemple la legislació francesa. Mentrestant, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha reclamat la dació en pagament i que aquesta tingui caràcter 'retroactiu' perquè també se'n puguin beneficiar els afectats per la situació actual.
DILLUNS, 25 DE JULIOL DE 2011 15:45 H
El Parlament ha començat aquest dilluns una sèrie de compareixences en el marc de la tramitació de les tres proposicions de llei a favor de poder saldar la hipoteca lliurant l'habitatge que han estat presentades per ICV-EUiA, ERC i C's, i que si s'aprovessin el Parlament portaria al Congrés dels Diputats. Al llarg de tres jornades, compareixeran al Parlament representants de les patronals i dels sindicats, d'associacions d'afectats per la hipoteca, de consumidors, d'usuaris de bancs i caixes d'estalvi, veïns i catedràtics i experts.

El primer en fer-ho ha estat el síndic de Greuges, Rafael Ribó, que ha evitat entrar en profunditat a parlar sobre el contingut de les proposicions de llei però ha apressat els diputats a tractar aquesta problemàtica. 'El problema no és de futur, el problema és actual, és d'ara', els ha avisat, tot remarcant que hi ha 'un problema greu que demana solucions'.

Tot i admetre que una hipoteca és 'un pacte entre privats', Ribó ha remarcat que 'no és un pacte entre iguals' i per això creu que 'és bo que el legislador vegi com protegir el que té menys competència o poder en aquest pacte', tenint en compte 'les possibles desproporcions'.

El director de Consum i Territori de l'oficina del síndic, l'exdiputat Francesc Vendrell, ha explicat que la Sindicatura està preparant un informe sobre habitatge social i assequible i ha plantejat un sistema de mediació que sigui d'obligat compliment com a mesura per fer front als impagaments d'hipoteques. Vendrell ha recordat que aquest moment ja existeix un servei anomenat Ofideute, que és 'un intent administratiu de bona voluntat', mentre que, en el cas de França, es tracta d'un instrument 'plenament legislat i estructurat'.

'És una comissió oficial, que té poders executius, que un cop parlat amb les parts i arribat a unes conclusions, el que dictamina la comissió va a missa', ha afegit. Vendrell creu que aquest és 'un instrument que pot ajudar a solucionar els problemes d'avui'.

Per la seva banda, la jurista i membre de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Ada Colau, ha remarcat que aquest és un debat social de 'caràcter urgent' i ha retret a les administracions que 'fan tard'. Colau ha donat dades i ha assegurat que Catalunya s'han fet 56.000 execucions hipotecàries des del 2007 al primer trimestre del 2011 i ha dit que és el territori més afectat, juntament amb Andalusia. De fet, ha assegurat que durant el 2011 s'estan fent 40 execucions hipotecàries cada dia.

Colau creu que a l'estat espanyol hi ha una 'anomalia jurídica' i ha reclamat una 'dació en pagament retroactiva' de manera que 'amb l'entrega de l'habitatge quedi saldat el deute només en casos d'habitatge únic i habitual'. A més, ha defensat el caràcter retroactiu de la mesura perquè 'si estem aquí parlant és pels milers de persones afectades per aquesta crisi' i creu que les famílies que ara mateix es troben en aquesta situació també s'han de 'beneficiar' de les mesures que s'acordin de cara al futur.

La representant de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha afegit que la dació en pagament és un 'clamor popular' i té un ampli suport. A més, ha remarcat que les famílies que han de fer front a un pagament es troben amb unes 'conseqüències devastadores' per a la seva vida, ja que veuen com perden el seu habitatge mentre que mantenen 'un deute de per vida'. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada