diumenge, 25 de setembre del 2011

Montilla també reconeix que una Catalunya independent seria viable


Assegura que segueix apostant per l'estat federal i adverteix que la 'transició nacional' de Mas pot generar frustració

L'expresident de la Generalitat, José Montilla ha fet aquest divendres una aferrissada defensa de la gestió econòmica dels executius tripartits i ha carregat contra l'actual Govern per voler donar la sensació de que l'etapa anterior va deixar una situació més dolenta del que assegura que hi ha. Montilla creu que és 'una falsedat i un error polític' intentar fer veure que 'cada dia surten nous forats' econòmics que augmenten el dèficit de Catalunya. Igualment, l'expresident ha criticar Artur Mas per estar portant a Catalunya cap a una transició nacional que pot 'generar frustració'. Tot i això, ha reconegut que una Catalunya independent seria 'viable econòmicament" però ara per ara "no convé'. L'expresident de la Generalitat va fer aquestes declaracions en el marc del cicle de conferències del 40è aniversari de la fundació d'Òmnium Cultural del Bages.

DISSABTE, 24 DE SETEMBRE DE 2011 10:45 H
Una conferència organitzada per Òmnium Cultural del Bages, que commemora el seu 40è aniversari, ha servit a José Montilla per fer una repassada a l'actual situació econòmica de Catalunya, Espanya i Europa, així com per aportar la seva visió sobre com encara el Govern la crisi, el dèficit o el futur nacional del país. I és que el també primer secretari del PSC no ha volgut deixar passar l'oportunitat de defensar que la gestió econòmica dels governs tripartits ha estat "útil i necessària". En aquest sentit, ha remarcat els beneficis d'iniciatives com l'Acord Estratègic per a la Internacionalització, la Qualitat de l'Ocupació i la Competitivitat, l'impuls de la recerca, la construcció d'infraestructures clau o "l'indicutible reforç" de la capacitat exportadora de Catalunya. 
 
Igualment, ha volgut deixar clar que el dèficit que actualment té la Generalitat no respon a un malbaratament dels recursos durant l'etapa anterior, com ha insinuat que vol fer creure el Govern actual. "Mantenir aquestes afirmacions ens porta a un greu error de diagnosi. I si la diagnosi és equivocada, les mesures que prendrem també", ha dit. És per això que ha acusat a l'executiu del president Artur Mas d'estar "transmetent una sensació que empitjora la realitat de la nostra economia i de les nostres finances". I això és, per Montilla, "un error, ja que minva la confiança dels inversors en el nostre país".
 
En aquest sentit, el socialista s'ha referit a l'auditoria externa que el Govern va presentar dimarts qualificant-la de "nou despropòsit" perquè les xifres es presenten amb "un mètode diferent de càlcul". "No són el resultat del fet que s'hagi descobert res sota les catifes", ha defensat, mentre ha afegit que el Govern, amb aquesta estratègia que denuncia, pretén "transmetre a la ciutadania la sensació que es descobreixen nous forats cada dia". "És una falsedat rotunda i un error polític", ha valorat, tot insinuant que l'executiu actua així per cercar rèdit electoral, justificar les retallades o fer que s'acceptin els pactes amb el PPC. 
 
Però Montilla no només ha parlat d'economia aquest divendres. L'expresident s'ha volgut referir a la 'transició nacional' que Artur Mas va anunciar que ja estava en marxa i al nou pacte fiscal que reclama. En aquest sentit, el socialista ha segut clar i ha considerat que amb aquestes consignes "correm el perill de generar una nova frustració nacional, que allunyarà encara més la política de la gran majoria de ciutadans". Per això, Montilla ha volgut remarcar que aquesta "permanent agitació de banderes, de gestos i declaracions abrandades que tan bon resultat dóna en termes d'imatge, acabarà generant més desafecció i més frustració". 
 
La independència és viable però no convenient
 
José Montilla també ha fet una forta defensa de l'Estat federal i de la "tenacitat" en la que ha assegurat que cal insistir per aprofundir en aquesta via. Amb tot, i lligant-ho amb la "transició nacional" de Mas, el socialista ha rebutjat la idea d'una Catalunya independent. Malgrat això, no ha dubtat a reconèixer la viabilitat econòmica de l'opció sobiranista. "És clar que un país de 7 milions d'habitants, amb les capacitats i l'estructura productiva de Catalunya pot ser independent. Naturalment que sí. Ho són Andorra, Lituània o Kosovo, que són més petits! Però la qüestió és saber si a banda de ser factible ens convé. Jo crec que no", ha sentenciat. 
 
Enllaçat amb aquesta postura, Montilla ha defensat que la solució a la crisi econòmica passa per una Catalunya forta liderant l'economia espanyola. En aquest sentit, ha rebutjat també la idea de que la millor manera de sortir-se'n sigui amb un pacte fiscal "ambigu i incorrecte". Tot i això, el líder del PSC ha obert la porta a poder reformar i "millorar" l'actual sistema de finançament de Catalunya de cara a l'any 2012. "No ho hem de descartar, sinó tot el contrari", ha dit. 
 
Polítics 'irresponsables' en el debat de la reforma constitucional
 
Montilla també ha tingut temps per parlar de la reforma de la Constitució que PP i PSOE han pactat al Congrés dels Diputats. El socialista ha reiterat que la manera com el govern espanyol ha impulsat la modificació no li ha agradat, però ha volgut defensar fermament el fons de la reforma. Amb tot, Montilla ha aprofitat per carregar contra els grups polítics, i especialment CiU, que no han vist amb bons ulls el procés. "He de denunciar la irresponsabilitat dels polítics que, per pures raons electorals, tensen innecessàriament les coses i posen així més dificultats a una situació econòmica ja de per sí prou difícil", ha sentenciat, tot afegint que la seva postura "no és seriosa ni responsable". 
 
El Govern 'ha de saber deixar-se ajudar'
 
Més centrat en la política catalana, José Montilla ha recomanat al Govern que millori els seus mecanismes per buscar acords amb la resta de partits polítics. El socialista ha considerat que en moments de dificultats com l'actual l'executiu de Mas "hauria de ser més intel·ligent en la recerca de consensos interns i externs". "Quan un Govern necessita ajuda i complicitat ha de saber deixar-se ajudar, ha de saber crear les condicions que facilitin els acords, entenent i respectant els punts de vista dels seus interlocutors", ha afegit. 
 
Per últim, Montilla ha donat també un enèrgic suport al sistema d'immersió lingüística, posant-se així del costat de tots els que el defensen des de qualsevol institució o entitat, i molt especialment des del món docent. Per això, el socialista ha garantit que si el seu partit torna a tenir responsabilitats de Govern, aquest sistema d'escola catalana no variarà. "Hem de ratificar el nostre compromís i deixar clar, com sempre hem fet, que el nostre és un model lingüístic d'èxit que no volem canviar", ha conclòs. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada