diumenge, 25 de setembre del 2011

Un jutge determina que un carrer de Sevilla torni a tenir el nom d'un aviador franquista

Carrer José María Osborne, Sevilla Captura de Google Street View del carrer José María Osborne, a Sevilla. (GOOGLE MAPS)
  • El carrer José María Osborne va canviar la seva denominació en virtut de la Llei de Memòria Històrica.
  • Segons la sentència, aquest nom "no evoca la revolta o la repressió franquista".
  • El jutge assegura que els sevillans associen aquest cognom a "cellers, vins o toros".
  • Osborne va prestar servei en el bàndol franquista durant la Guerra Civil fins que el seu avió va ser derrocat el 1938.
EFE. 2011.09.25
Un jutge ha ordenat tornar a un carrer sevillana el nom de José María Osborne, que va ser retirat en virtut de la Llei de Memòria Històrica, perquè aquesta denominació no "evoca, recorda o enalteix la revolta, la Guerra Civil o la repressió franquista".
El jutjat del Contenciós-Administratiu 2 diu en la seva sentència que 73 anys després de l'inici de la guerra, la majoria dels sevillans d'avui en dia associen el cognom Osborne a "cellers, vins o toros" ja l'empresa La Creu del Camp , de la qual José María Osborne va ser president.
Osborne era aviador i durant la Guerra Civil va fer 48 vols d'enllaç i 68 de guerra per al bàndol franquista, i posteriorment es va convertir en pilot militar fins que el seu avió va ser derrocat el desembre de 1938.
La sentència sosté que l'anterior govern municipal sevillà, presidit per Alfredo Sánchez Monteseirín (PSOE), "no interpretar adequadament" la Llei de Memòria Històrica quan el 2009 va treure el nom a aquest carrer, i atén la petició d'Enrique Osborne, legitimat per fer-ho per ser nebot del titular del carrer, encara que no entra a considerar les seves restants peticions que es retirin els noms dels carrers Dolors Ibárruri "La Pasionaria" i José Díaz.
El jutge analitza la Llei de Memòria Històrica i diu que el nom d'un carrer entraria en lacategoria de símbols, i com a tal hauria de "evocar, per les seves característiques, la Guerra Civil o la dictadura, commemoracions, recordant-o exaltant".
Osborne, afegeix, no va participar en l'alçament militar com a promotor o dirigent, sinó que es va unir com a pilot civil, no va poder participar en la repressió franquista perquè va morir el 1938, per la qual cosa només podria constituir, si s'escau, un símbol de la Guerra Civil en participar com a pilot d'un bàndol i ser abatut per l'altre.
Però "probablement sigui desconeguda per a la majoria dels sevillans la seva participació com a pilot en la Guerra Civil, així com la seva mort en combat", diu la sentència.
Per això, segons les "convencions socials actuals", el pilot Osborne no entra en el grup de "noms, plaques, escuts o monuments que en ser vistos pel sevillà d'avui li evoquin, recordin o enalteixin la revolta, la guerra civil o la repressió franquista ", diu el jutge en una sentència que pot ser recorreguda davant el Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada