dimarts, 4 d’octubre del 2011

Les llistes d'espera s'incrementen a Catalunya un 4,6%


Sala d'Hospital
EFE. 2011.03.10

En plens retallades sanitaris impulsats pel Govern de Artur Mas , el Departament de Salut de Catalunya ha implantat un nou model de gestió de les llistes d'espera per a cirurgia cardíaca i càncer.
Asseguren que donarà prioritat al pacient segons la gravetat de la seva malaltia, encara que el temps d'espera màxim garantit en els casos de càncer es situa en 45 dies.
En una roda de premsa, el conseller català de Salut, Boi Ruiz, ha subratllat que es passarà d'un model de llistes d'espera a un model de llistes de prioritats. Segons les dades que s'han presentat, el juny de 2011 havia 69.967 persones en llista d'espera per ser intervinguts. Les llistes d'espera s'han incrementat un 4,6% respecte a 2010.
El titular de Salut ha explicat que per a la cirurgia cardíaca s'estableix un temps màxim de dos mesos, i de 45 dies per a la cirurgia oncològica. Això no vol dir que hagi esgotar-se el termini.
De càncer, en els sis primers mesos d'aquest any s'han operat a 3.000 persones, amb unaespera mitjana de 32 dies, i unes 400 persones estan pendents d'una cirurgia valvular o coronària.
Es garanteix que nou tipus d'operacions s'han de fer abans de sis mesos
El nou model de llistes del nou decret, que s'espera que estigui consensuat a mitjans d'octubre, assenyala 12 procediments, a més de cardiologia i oncologia, que tindran garantia per a operacions, i les llistes s'ordenaran en funció de la gravetat.


Els 12 procediments garantits són les pròtesis de maluc i genoll, cataractes, extirpació de les amígdales, la vesícula biliar, les operacions d'úter, pròstata, la reparació dels lligaments del genoll, del menisc, el canal carpià, l'hèrnia inguinal i les hèrnies discals.


En totes operacions el temps de garantia és de sis mesos, excepte en les operacions de lligament de genolls i de menisc que seran de 9 a 12 mesos, i les hèrnies discals, que es faran a 9.
A més, sis procediments que ara estan en garantia, varius, galindons, vasectomies, quists anals, circumcisió i septoplasia (envà nasal), deixaran d'estar-ho, però això no vol dir que no es intervinguin, segons Ruiz, que ha garantit que tots els pacients sense temps de garantia "tenen la garantia clínica que se'ls resol la seva problemes, sigui el que sigui".
En el cas de la cirurgia oncològica, que són processos molt complexos, no es podran derivar els pacients a altres centres i els hospitals han de operar abans de 45 dies, i aquest termini de s'especificarà als contractes de prestació de serveis dels centres, excepte en el càncer de pròstata.


Relacionades en 20minutos.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada