dilluns, 10 d’octubre del 2011

Les retallades en Comunitats agreugen encara més la crisi en la lluita contra la pobresa


Fam Una mare alimenta el seu nen en un país africà. (ANNA Kari)
  • Les autonomies han reduït aquest any l'ajuda oficial al desenvolupament un 21%.
  • Les regions que més han ficat la tisora ​​a la cooperació internacional són Múrcia, Catalunya, Madrid i Galícia.
  • Aquesta setmana es celebra la Setmana contra la Pobresa.
  • Les ONG que més depenen dels seus socis s'estan salvant de la crisi.
  • Mapa del 'tisorada' a les comunitats .
EFE. 2011.10.09 - 13:02
La lluita contra la pobresa intenta esquivar la crisi gràcies a la fidelitat dels ciutadans, que no han deixat de fer donacions periòdiques, encara pitjor sort estan corrent les ONG que depenen de fons públics pels retards i les retallades que acompanyen aquestes aportacions.
Les comunitats autònomes han reduït aquest any l'ajuda oficial al desenvolupamentun 21% (de 457 milions el 2010-362.000.000), segons dades facilitades per la Coordinadora d'ONG de Desenvolupament d'Espanya (CONGDE), que agrupa més de 400 organitzacions.
Les regions que més han ficat la tisora ​​a la cooperació internacional en els seus comptes són Múrcia, Catalunya, Madrid i Galícia, mentre que han mantingut el seu compromís econòmic amb l'ajuda al desenvolupament País Basc, Balears i Castella-la Manxa.
Per percentatge d'ajuda a la cooperació sobre el volum del seu pressupost, les comunitats més generoses són Castella-la Manxa, Navarra i País Basc, que destinen al voltant del 0,5%, segons les xifres de la CONGDE, a la qual pertanyen les principals organitzacions espanyoles.
La coordinadora adverteix que sis comunitats autònomes (Andalusia, Balears, Cantàbria, Castella-la Manxa, Navarra i Madrid) encara no s'han executat les subvencions pressupostades, de manera que creuen que hi ha "un alt risc" que apliquin retallades a l'ajuda al desenvolupament, que acumula ja tres anys de caigudes consecutives.
L'organització lamenta que moltes administracions públiques utilitzin criteris diferents per donar compte de l'ajuda que destinen, de manera que reclama que s'estableixi un sistema amb el que s'aconsegueixi "major transparència i millor rendició de comptes" d'aquestes partides.
El Govern va dotar el Pla Anual de Cooperació Internacional amb 4.200 milions d'euros (1.035 milions menys que el 2010), el 0,4% del PIB, lluny del 0,7% compromès per al 2015.

Els socis salven a les ONG

Les organitzacions que depenen dels seus socis s'estan salvant de la crisi, han coincidit diverses ONG. És el cas de Metges sense Fronteres (MSF), el finançament està formada pel 90% de fons privats.
"Ens estem salvant les ONG creïbles", explica José Antonio Bastos, president de MSF a Espanya, una organització internacional que està celebrant el 40 aniversari.
Reconeix que han rebut moltes trucades de socis que demanen rebaixar la quantitat de diners "perquè s'han quedat a l'atur", però que es compensa amb altres, que generosament augmenten la seva aportació.
"Estic segur que a la nostra base social tenim a gent amb pocs recursos, però que estan fent un esforç enorme per seguir col.laborant i contribuint", afegeix el responsable de Metges Sense Fronteres, que opina que és important la credibilitat de l'organització, que executa directament els projectes.
Considera que és decisiu mantenir una comunicació "honesta" amb els socis, "compartint les dificultats i els èxits", fet que ha contribuït a "despertar" la consciència social i el sentiment de solidaritat.
"El poder actuar en el món humanitari sense dependre de governs et dóna la garantiade poder atendre a qui més ho necessita, això no té preu", destaca.
Les ONG reconeixen la seva preocupació per la incidència que pugui tenir la reestructuració de les caixes d'estalvi, per la seva aportació a través de les seves fundacions i obres socials, assegura el president de la coordinadora, Eduardo Sánchez.
"La reducció no ha estat molt important de moment, però ens preocupa el futur, els grans retallades s'han produït, de moment, en les contribucions de les empreses",indica Sánchez.

Cerca altres fórmules de finançament

Si no hi ha diners, caldrà buscar fórmules de finançament innovadores, plantegen els agents implicats en la cooperació, com la taxa als bancs, una proposta que Intermón Oxfam va batejar com "Impost Robin Hood" i que està rebent el suport públic de molts països , entre ells Espanya i França.
Durant aquesta setmana es celebra la Setmana contra la Pobresa per recordar el compromís adquirit per tots els governs del món: reduir a la meitat el 2015 el percentatge de persones amb ingressos inferiors a un dòlar per dia i el de persones que pateixen fam.

Relacionades en 20minutos.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada