viernes, 14 de octubre de 2011

Mas i Trias presidiran la restitució de la Senyera que Companys va penjar a Montjuïc el 1936

El president i el fill de Pedro Urraca signaran l'acord de donació del fons de l'agregat policial a l'Arxiu Nacional de Catalunya

El president de la Generalitat, Artur Mas, i l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, encapçalaran la hissada de la Senyera que representarà la que el president Lluís Companys va col·locar fa 75 anys al vèrtex nord del baluard de Santa Amàlia al castell de Montjuïc. L'acte començarà aquest dissabte a les deu del matí i servirà per recordar l'afusellament de Companys fa 71 anys. Una hora més tard, tindrà lloc al Palau de la Generalitat la signatura de l'acord de donació a l'Arxiu Nacional de Catalunya del fons de Pedro Urraca Rendueles, agregat policial a l'ambaixada espanyola a París, que va participar en la detenció, l'interrogatori i el trasllat del president Companys des de l'exili fins a Madrid. 

DIVENDRES, 14 D'OCTUBRE DE 2011 18:48 H
La bandera, que té 40 metres quadrats de superfície i onejarà a quinze metres d'alçada, serà com la que el president Lluís Companys hi va col·locar el 23 d'agost de 1936 com a símbol de desmilitarització del castell i de restitució a la ciutadania. En aquella ocasió Companys va pronunciar: "la bandera immortal de Catalunya onejarà ara damunt del castell que no serà mai més un presidi d'esclavitud i de mort". Dos anys i mig més tard, el 26 de gener de 1939, va ser retirada per les tropes franquistes quan van ocupar Barcelona.
.
L'Ajuntament de Barcelona ha promogut la recuperació de la Senyera coincidint amb el 75è aniversari que fos hissada per primer cop. La Comissió de la Dignitat ha col·laborat en l'acte, investigant i encarregant una bandera com la que va fer instal·lar el president Companys. L'acte acabarà amb el 'Cant de la Senyera' a càrrec de l'Agrupació Musical Senienca.
.
Ofrena floral
.
Abans, poc abans de dos quarts de deu del matí, Mas presidirà la tradicional ofrena floral del Govern davant la tomba del president Companys i del monument als Immolats, al Fossar de la Pedrera, al cementiri de Montjuïc. Una hora més tard, a dos quarts d'onze, tindrà lloc una ofrena floral conjunta del president de la Generalitat; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'alcalde de Barcelona al monument al president Companys al Fossat de Santa Eulàlia del castell, on va ser afusellat. En acabar, un violoncel·lista interpretarà El Cant dels Ocells.
.
Donació dels dietaris de Pedro Urraca
.
El mateix dissabte, a les 11 hores, el cap del Govern presidirà, al Palau de la Generalitat, la signatura de l'acord de donació a l'Arxiu Nacional de Catalunya del fons de Pedro Urraca Rendueles, agregat policial a l'ambaixada espanyola a París durant la ocupació alemanya, que va participar en la detenció, l'interrogatori i el trasllat del president Companys des de l'exili fins a Madrid. El fons personal de Pedro Urraca conté documents sobre els darrers mesos de vida del president Lluís Companys. Entre d'altres, es troben els dietaris de Pedro Urraca.
.
Subscriuran l'acord de donació dels fons el fill de Pedro Urraca, Juan Luis Urraca Cornette, i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. En l'acte intervindran el conseller Mascarell i el president Mas.