dimecres, 12 d’octubre del 2011

Pujol proposa a Catalunya una 'resistència a ultrança' contra Espanya


Per l'expresident, la idea d'una Espanya diversa que respecti Catalunya 'ha fracassat' i 'cal trobar-hi una solució'.

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha dit aquest dimarts que 'el Tribunal Constitucional no mereix cap mena de confiança' i ha subratllat que un Estat on no funciona el TC, 'com passa a Espanya', és un Estat que 'no funciona'. Pujol considera que la primera dècada del segle XXI ha estat una 'dècada de decepcions' i que la idea d'una Espanya diversa que respecti Catalunya és 'ingènua' i 'ha fracassat'. En aquest sentit, proposa com a opció una 'resistència a ultrança, que no pot estar tancada en nosaltres mateixos i que ha de ser creativa'. L'expresident ha fet aquestes declaracions en la presentació del seu llibre 'Sembrar, treballar, collir. Escrits de reflexió i d'agitació 2005-2011'.
DIMECRES, 12 D'OCTUBRE DE 2011 05:00 H
Pujol ha posat de relleu que 'Espanya és un país en crisi' i que 'és molt evident que el Tribunal Constitucional està polititzat de dalt a baix i ha pres decisions d'una lleugeresa i una gravetat immenses'. L'expresident ha comparat l'Estat amb un 'nou ric' que un dia va decidir 'comprar un Ferrari' per ensenyar-lo als seus veïns (a qui abans 'envejava'), però 'va tenir un accident i ara és a l'UVI'. 'No morirà. Trigarà a sortir-se'n, però se'n sortirà', ha conclòs. 
 
D'altra banda, i com diu en el pròleg del llibre l'historiador Joan B. Culla, Jordi Pujol considera que els primers deu anys del segle han estat la dècada de la 'decepció europea, espanyola i catalana'. No només Espanya 'no funciona', diu l'expresident, sinó que 'la primera dècada del segle XXI no ha anat bé per a Europa', que té una 'manca de lideratge institucional'. 
 
La presentació de l'obra, editada per RBA, ha estat un diàleg entre Jordi Pujol i Romano Prodi -expresident de la Comissió Europea i exprimer ministre d'Itàlia-, moderat pel periodista Enric Juliana. Prodi i Pujol discrepen en alguns punts de vista, com per exemple qui ha de liderar Europa. Mentre Pujol considera que Alemanya ha de ser qui porti la veu cantant, com està passant, Prodi considera que una Europa de 27 no pot estar dirigida només per l'eix franco-alemany. 
 
Pujol: 'Necessitem líders que diguin la veritat'
 
Pujol ha posat de manifest que el malestar social no només té com a conseqüència el moviment dels 'indignats', sinó que pot portar a altres perills, com per exemple l'ascens de l'extrema dreta. 'La nostra societat està sotmesa a un procés de fragmentació', ha lamentat. L'expresident, que assegura estar d'acord amb algunes de les reivindicacions dels 'indignats', expressa que calen ' líders que diguin la veritat', encara que això suposi el risc de perdre el seu càrrec, i intel·lectuals que siguin capaços de formular missatges que animin la població. 
 
Romano Prodi reclama un canvi imminent de govern a Itàlia
 
De la seva banda, Romano Prodi ha reclamat un canvi de govern a Itàlia, ja que considera que l'executiu de Silvio Berlusconi no aporta l'estabilitat necessària i això malmet l'economia. L'expresident de la CE ha admès que al setembre va canviar la seva opinió respecte al juliol, quan va escriure que en temps de crisi és millor no canviar l'executiu. 'Crec que Itàlia es mereix un govern diferent, i penso que, quan abans el canviem, millor', ha considerat.
 
En un altre ordre de coses, Prodi ha remarcat que, si no fos per l'existència d'Europa, l'existència de diverses autonomies seria 'convulsa'. En aquest sentit, ha posat com a exemple Flandes i Valònia. D'altra banda, qui va ser primer ministre italià ha animat Itàlia i Espanya a crear més lligams polítics entre ells.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada