dimecres, 10 de novembre del 2010

L'euro lluita per no ser la víctima de la guerra de divises


La cancellera alemanya avisa que la moneda única europea no esdevindrà boc expiatori de les batalles pels tipus de canvi entre els EUA i la Xina.

Els líders dels països rics insten a evitar el proteccionisme i actuar amb coordinació

10/11/10 02:00 BARCELONA - MARTA SARDÀ
Un treballador neteja la font del
davant de l'edifici on es farà la cimera,
 ahir a Seül Foto: T.A./AFP.
La cancellera alemanya, Angela Merkel, va alertar ahir que l'euro “no pot suportar tot sol el pes” de les polítiques monetàries que aspiren a mantenir febles altres divises. Amb aquestes paraules, Merkel feia un toc d'atenció als mandataris dels EUA i de la Xina, que mantenen una pugna amb les respectives monedes nacionals, la vigília de la inauguració de la cimera del G-20 a la capital de Corea del Sud.
“Una divisa estable com l'euro no ha de suportar sola el pes d'aquestes polítiques”, va afegir la cancellera alemanya referint-se a les actuacions de la Xina, que no vol revaluar el iuan, i de la Reserva Federal nord-americana, que fa uns dies va anunciar la compra de 600.000 milions de dòlars de deute públic. Per Merkel, “una política que es basa en una divisa mantinguda artificialment a baix nivell i en els avantatges que això representa per a les exportacions, és molt miop i dolenta per a tots”.
La dirigent de la locomotora europea va advertir que el perill més gran a què s'exposa l'economia global és el d'un retorn al proteccionisme i va fer una crida per completar la ronda de Doha de liberalització comercial, “que no costa diners ni generarà nous endeutaments”.
La ministra d'Economia francesa, Christine Lagarde, va anunciar que França proposarà als països rics i als emergents que assistiran a la cimera del G-20 una reforma del sistema monetari internacional per contrarestar la guerra de divises.
Reptes i ocupació
Des de la Unió Europea, es demana també coordinació. El comissari de Competència, Joaquín Almunia, va advertir ahir als Estats Units que l'única manera de sortir de la crisi econòmica és fer-ho de manera coordinada entre tots els països, i va alertar de determinats estímuls que poden produir una caiguda artificial del dòlar i una apreciació, també artificial, de l'euro.
Construir una política coordinada també es demanava ahir des de l'OCDE. El seu secretari general, Ángel Gurría, va manifestar que “el repte” dels pròxims mesos en l'escena econòmica internacional és “evitar la multiplicació de polítiques unilaterals”.
La guerra de divises serà un dels eixos de la cimera de demà i demà passat, malgrat que el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va comunicar ahir que instarà als líders mundials a convertir la creació de llocs de treball en una prioritat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada