divendres, 5 de novembre del 2010

S'instal·la l'urna que deixarà constància de la recuperació de les columnes Puig i Cadafalch


Hereu i Portabella visiten aquest divendres les obres

Hereu i Portabella visitaran aquest divendres l'estat de les obres de la col·locació de les 'Quatre Columnes' de Puig i Cadafalch ubicades als peus de la muntanya de Montjuïc. En el decurs de l'acte es col·locarà una urna commemorativa en el basament del monument amb documentació històrica sobre el procés de recuperació de les columnes que tanta polèmica ha suscitat darrerament entre PSC i ERC. L'obra de l'arquitecte català, aixecada l'any 1919,  va tenir una vida de només vuit anys, ja que l'any 1928 es va enderrocar degut a la dictadura de Primo de Rivera. Hereu i Portabella seran acompanyats pel president de la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals dels Països Catalans pels Drets i les Llibertats Nacionals, Enric Padrosa.
5 DE NOVEMBRE DE 2010 05:00 H

La Proposició per recuperar les quatre columnes de Puig i Cadafalch deia que es restituïssin en l’orientació original i en emplaçament al lloc on s’erigiren l’any 1919, fet que va ser rebatut per la formació d'Hereu, que volia ubicar les columnes de l'arquitecte català davant del pavelló italià, col·locant-les en un segon pla i negant-los la preeminència que van tenir al seu dia. La negativa d'ERC a acceptar la situació que proposava el PSC ha acabat amb les columnes ubicades al mateix lloc on van ser-hi a principis de segle. D'aquesta manera, les 'quatre barres' de Puig i Cadafalch seran visibles des de la plaça Espanya.

La petició d’Esquerra d'ubicar les columnes a la falda de la muntanya sintonitza amb la voluntat del govern de la ciutat 'per reconstruir la capitalitat de Barcelona en les diferents dimensions per a projectar la ciutat amb força, tant en el seu vessant econòmic com cultural com de cohesió social'. Alhora, aquesta voluntat dels republicans lliga amb la idea expressada per Puig i Cadafalch, ja que les columnes van ser construïdes com a 'símbol de capitalitat de la ciutat de la cultura catalana i en memòria dels lluitadors i lluitadores de les llibertats nacionals catalanes'.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada