dijous, 24 de febrer del 2011

Diplomàcia catalana

DIMECRES, 23 DE FEBRER DE 2011 07:00 H
A grans trets, a Jordi Pujol se’l recordarà per ser el president que va restablir la Generalitat. Les dues grans obres de govern, TV3 i el Cos de Mossos d’Esquadra. Estructures de país. Els governs catalanistes i d’esquerres van tenir una presència no majoritària d’Esquerra Republicana. Entre altres consecucions i lleis pioneres com la d’acollida, la de consultes o la del cinema, l’estructura d’estat que quedarà en la retina de molts catalans seran les ambaixades de Josep-Lluís Carod-Rovira. Atacades fins a l’extenuació pels contraris a que Catalunya es desenvolupi amb normalitat, prova del cotó que eren molt més que una qüestió simbòlica.

Les ambaixades de Carod van donar forma al primer cos de diplomàcia catalana. A més, van aconseguir unificar els serveis d’acompanyament de la Generalitat a les empreses catalanes que pretenien internacionalitzar-se. Una pràctica, la d’obrir mercats, contrastada per garantir la supervivència en temps de crisi.

És per això que sorprèn a propis i aliens l’actitud del govern Mas en aquesta matèria. Ratifica l’anterior viceconsellera d’Exteriors, mà dreta de Carod-Rovira. Poc després ja insinua que el seu càrrec és temporal i que el cessament és qüestió de setmanes. Acte seguit nomena delegat a Brussel·les un ambaixador espanyol a Holanda vinculat als falcons del PP que van portar Espanya a l’Iraq i que afirma sense complexos que el català a Europa és un afer secundari. I s’insinua un altre diplomàtic espanyol de màxim representant del foreign office català.

Desenes de catalans -molts d’ells joves- d’una òrbita nacional coherent amb la transició nacional que predica Artur Mas s’han format en relacions internacionals i són perfectes coneixedors de la realitat europea. Molts d'ells a l'entorn del seu mateix partit, Convergència Democràtica. El missatge que s’envia a tots ells amb aquests nomenaments és que si volen fer carrera en la diplomàcia catalana han de passar primer a estar sota obediència espanyola. Un contrasentit per un govern nacionalista.

Artur Mas podrà aplicar retallades en moltes matèries. Però per coherència discursiva i pel benefici en la projecció exterior catalana hauria de mantenir i potenciar el primer cos de diplomàcia catalana engegat per Carod. I més encara des de la vessant empresarial. Un govern business friendly és aquell que ajuda les seves empreses en l’imprescindible procés d’internacionalització. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada