divendres, 25 de febrer del 2011

Les morts a l'Iraq manifestacions a favor de la reforma


Almenys sis manifestants morts per les forces de seguretat, enmig de tot el país el "dia d'ira" contra la corrupció i mals serveis.
Darrera actualització: 25 feb 2011 14:46 GMT
Les demandes dels manifestants són els serveis bàsics i la substitució de funcionaris locals corruptes [Reuters]

Milers d'iraquians han sortit als carrers a tot el país per protestar contra la corrupció i la manca de serveis bàsics en forma organitzada a nivell nacional "dia d'ira", inspirada en els aixecaments a tot el món àrab.

En dues ciutats del nord de l'Iraq, les forces de seguretat tractant d'empènyer a les multituds del darrera es va obrir foc el divendres, matant a sis manifestants.

A Bagdad, la capital, els manifestants van enderrocar les parets explosió, van llançar pedres i es van enfrontar amb pals armats amb tropes.

Centenars de persones portant banderes iraquians i pancartes escoltats a la plaça Tahrir de Bagdad, que estava sota fortes mesures de seguretat. 

Vehicles militars i forces de seguretat van sortir als carrers al voltant del pont Jumhuriya quadrats i prop estava bloquejada.

Jane Al Jazeera Arraf, informant des de Bagdad, va dir que hi havia un enfrontament violent entre els manifestants i la policia antidisturbis al pont que condueix a la fortificada Zona Verda.

Rushdie Ahmed, cap de la Casa de l'Iraq Experiència Fundació, va tractar d'unir-se a les protestes a Bagdad, però va ser impedit de fer-ho per l'exèrcit.

"Això no és una protesta política, sinó una protesta pel poble de l'Iraq. Volem que la reforma social, l'ocupació dels joves i la supervisió directa perquè hi ha molta corrupció", va dir Rushdie Al Jazeera.

"Si [el primer ministre iraquià, Nuri] al-Maliki no escolta, anem a continuar amb aquesta protesta. Li va dir a tots que estem Sadamists, però això no està bé. Som normals poble iraquià."

Vuit anys després de la invasió liderada pels Estats Units que va enderrocar a Saddam Hussein, l'ex líder iraquià, el desenvolupament al país continua sent lent i hi ha escassetat d'aliments, aigua, electricitat i l'ocupació.

Els manifestants van confirmar que protestaven per una millor vida i millors serveis bàsics.
"Tenim la llibertat dels homes joves i que no es pertany a un moviment ideològic determinat, però li demanem als nostres simples demandes legítimes que inclouen el dret a l'educació i el dret de vida digna", va dir Malik, Abdon, un manifestant.

'Al-Qaida amenaça "
El món àrab ha entrat en erupció en les protestes que busquen enderrocar als governants de molts anys i millorar els serveis bàsics, encara que les manifestacions iraquians han estat més centrat en la ira per la manca de necessitats bàsiques i la fi de la corrupció en lloc d'un canvi de govern.

Els manifestants han demostrat al llarg de l'Iraq, des de la ciutat del nord de Kirkuk amb el centre petrolier del sud de Bàssora.

Una multitud de manifestants enfadats a la ciutat del nord de Hawija, 240 quilòmetres al nord de Bagdad, va tractar d'entrar en edifici municipal de la ciutat, Ali Hussein Saleh, el cap del consell local de la ciutat, va dir.
Les forces de seguretat tractant de bloquejar la multitud van obrir foc, matant a tres manifestants i ferint a 15, van dir funcionaris locals. 

L'exèrcit iraquià es va cridar finalment a restaurar l'ordre.
A Mossul, també al nord de l'Iraq, centenars de manifestants es van reunir davant de l'edifici del consell provincial, exigint llocs de treball i millors serveis, quan els guàrdies van obrir foc, segons un funcionari de la policia.

Un funcionari de la policia i l'hospital va dir que tres manifestants van resultar morts i ferits 15 persones. Els funcionaris van parlar sota condició d'anonimat perquè no està autoritzat per informar als mitjans de comunicació.

les protestes de divendres es van organitzar principalment a través del lloc de xarxes socials Facebook, fent-se ressò de les manifestacions de masses mobilitzades pels joves a través dels mitjans de comunicació social, que va desbancar als caps Tunísia i Egipte governat durant molt de temps d'Estat.

En les últimes setmanes, les protestes han anat augmentant en les ciutats i pobles al voltant de l'Iraq. Diverses persones han mort i desenes van resultar ferides en enfrontaments entre manifestants i forces de seguretat.

Al-Maliki, el primer ministre, ha afirmat el dret dels iraquians a protestar pacíficament, però el dijous que els va aconsellar que es mantingui allunyat de la demostració de divendres a causa de la possible violència d'Al-Qaida i membres del partit Baath de Saddam prohibit.

Una campanya debilitat, però tenaç de la violència dels combatents és encara capaç de dur a terme atacs a gran escala a l'Iraq malgrat una gran caiguda en la violència general des del pic de la guerra sectària a 2006-7.
els clergues xiïtes, incloent reverenciat gran aiatol Ali al-Sistani i Moqtada al-Sadr, hi havia també va advertir als seus seguidors sobre prendre part en les protestes divendres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada