sábado, 19 de febrero de 2011

Més de 12.000 socialistes escullen avui entre Hereu i Tura per intentar salvar Barcelona


La campanya ha estat marcada per l'enfrontament entre els dos candidats i les crítiques a la federació barcelonina del partit per falta de neutralitat

El futur de l'actual alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el de l'exconsellera de Justícia, Montserrat Tura, està a hora d'ara en mans de més de 12.000 socialistes. Seran aquests militants i simpatitzants els que hauran d'escollir, durant tot el dissabte, el que serà el seu cap de llista per a les properes eleccions municipals de Barcelona, que segons els pronòstics podrien suposar la fi de més de 30 anys de govern socialista a la ciutat. Les seus del PSC de cada districte de la ciutat serviran de col·legis electorals per aquestes primàries entre Hereu i Tura. Després de quinze dies de campanya entre els socialistes, caracteritzada per l'enfrontament entre companys de partit i les acusacions a la federació de Barcelona de manca de neutralitat, la decisió final la tenen ara les bases del partit. Aquest dissabte, militants i simpatitzants del PSC, decidiran si -malgrat el cúmul de despropòsits- segueixen confiant en Jordi Hereu o si proven sort amb Montserrat Tura per intentar salvar Barcelona.
 DISSABTE, 19 DE FEBRER DE 2011 05:00 H
Un total de 3.425 militants i 8.617 simpatitzants del PSC poden acudir a votar a les vint urnes repartides en les deu seus de les agrupacions de districte del partit. Qui en l'escrutini de els paperetes tingui més suport, serà nomenat pel Consell Nacional del PSC candidat a l'alcaldia de Barcelona. Hereu, per la seva part, aspira a continuar liderant el PSC i l'Ajuntament que ara presideix. Tura, però, es presenta provocant aquestes primàries com la garantia de regeneració, dinamització i mobilització de l'electorat socialista de Barcelona, malgrat que mai ha viscut a la ciutat.

Guerra al PSC

Tura va forçar les primàries quan a principis de gener va anunciar que volia ser candidata dels socialistes catalans a l'alcaldia de Barcelona. Immediatament després, Hereu feia una compareixença de premsa en la qual deixava clar que no llençava la tovallola i que acceptava el repte d'enfrontar-se en unes primàries amb l'exconsellera.

Durant la campanya, Tura va acusar la federació de Barcelona de fer campanya a favor d'Hereu, un fet que l'alcalde de Barcelona va qualificar 'd'insultant'. I Tura va desqualificar Hereu quan aquest es va erigir com l'únic garant de la unitat després de les primàries. Una afirmació que l'alcalde va fer en una carta dirigida a militants i simpatitzants i que va acabar matisant.

Tot i aquestes discrepàncies, els dos candidats han mantingut un to de campanya de guant blanc. Així ha estat, per exemple, en els quatre cara a cara que han celebrat, on en pocs moments hi ha hagut picabaralla. Les diferències s'han trobat sobretot en les formes de lideratge i de concepció de la política i no tant en el model polític i el model de ciutat que defensen. De fet, ells mateixos han constatat que, en alguns temes, tenen discrepàncies de 'matís'.

Les dues candidatures van pactar que els militants i simpatitzants rebessin a casa seva les dues paperetes per tal que no es veiessin forçats a decidir el seu vot al local de cada agrupació. Va ser una proposta de Tura que Hereu va acceptar. A més, les dues candidatures han anat fent trucades als votants per explicar-los les propostes de cada candidat.

Aquestes trucades i la presència en les diferents agrupacions han estat les úniques vies a través de les quals les candidatures han pogut sondejar quina visió tenen militants i simpatitzants. Les dues parts admeten que, com que no hi ha precedents, el resultat d'aquest dissabte és una incògnita. Tot fa preveure que Hereu tindrà més suport per part dels militants i que Tura té en els simpatitzants més adhesions. Però també és una incògnita quin serà el grau de participació de cadascun dels dos col·lectius. La solució a l'enigma arribarà aquest dissabte. 

NOTÍCIES RELACIONADES