sábado, 5 de marzo de 2011

Artur Mas negocia a Brussel·les sobre el deute català amb J.M. Barroso


El deute públic català arriba actualment als 28.000 milions d'euros
Dos mesos després de la seua victòria electoral, el president del Govern català, Artur Mas, s'ha reunit aquest dijous amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso. Els dos homes han discutit sobre les polítiques catalanes de resolució del deute i del dèficit, en un context espanyol del qual Catalunya s'allunya cada cop més.
Divendres, 4.3.2011. 03:45h
El president català Artur Mas ha celebrat aquest dijous a Brussel·les la seua primera reunió de treball a l'estranger amb el President de la Comissió Europea (CE), José Manuel Durao Barroso. L'entrevista, que revela el grau d'iniciativa que assumeix Catalunya a nivell internacional i comunitari, s'ha centrat en les seues finances. Amb la voluntat de convèncer a les institucions europees que les 17 comunitats autònomes espanyoles, Catalunya en particular, no són la font de l'enorme dèficit espanyol, el nou líder tamba ha manifestat interès per"recuperar el prestigi de Catalunya". Aquesta reunió ha estat precedida per l'anunci, a Barcelona, segons el qual el govern català ha impulsat unes "converses avançades" amb els bancsLa Caixa, Banco Santander i Banco Bilbao Vizcaya Argentaria. Aquesta negociació afecta el finançament de 1.500 milions d'euros del total del deute del territori, que n'assoleix 28.000. L'executiu de Mas, que espera recuperar 11.000 milions aquest 2011, responsabilitza en gran part el govern anterior, amb majoria socialista i arrasat electoralment el novembre passat. Aquest, aclaparat pels efectes de la crisi, ha assistit impotent a un augment del 3,9% del dèficit del govern català per tot l'any 2010, segons xifres definitives comunicades al mes de gener.

Artur Mas, segons qui Catalunya ha perdut prestigi internacional, especialment econòmic, des de l'arribada al poder d'un tripartit d'esquerra el 2003, ha mirat de tranquil·litzar Barroso. En aquest sentit, ha promès al president de la CE aplicar amb rigor a Catalunya totes les retallades pressupostàries imposades per Brussel·les a les institucions territorials espanyoles. Prèviament, el president català ha passat per la delegació del govern de la Generalitat a Brussel·les, on ha exigit al personal uns valors de "prestigi, eficàcia i catalanitat". Els observadors de la política europea no s'escapen pas de destacar els càrrecs clau de la política exterior catalana, a través de la remodelació inherent al canvi de govern, genera un desig de modificar la imatge a fora. D'aquesta manera, el delegat de la Generalitat de Catalunya a Brussel·les és Joan Prat, fa poc ambaixador espanyols als Països Baixos. Des de la dècada de 1990, aqueix alt funcionari espanyol, també català, ha treballat al costat dels primers ministres José María Aznar i José Luis Rodríguez Zapatero.
José Manuel Durao Barroso i Artur Mas, Brussel·les, dijous 3 de març 2011 © Europa Press
José Manuel Durao Barroso i Artur Mas, Brussel·les, dijous 3 de març 2011 © Europa Press
Artur Mas, envoltat pels agents permanents de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Brussel·les, dijous 3 de març © ACN
Artur Mas, envoltat pels agents permanents de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Brussel·les, dijous 3 de març © ACN