dissabte, 19 de març del 2011

Cimera a Paris dóna llum verd als bombardejos sobre Líbia

19 març 2011 / 19.19 MSK

El president de França, Nicolas Sarkozy, va anunciar que en les pròximes hores s'iniciaran els bombardejos aeris sobre Líbia, d'acord amb la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, per defensar la població de Líbia. L'OTAN encara no ha pres una decisió sobre la seva participació en l'operatiu militar aeri a Líbia, segons ha informat un representant del departament de premsa de l'aliança.

Els participants de la Cimera a París convocada pel mandatari francès per elaborar un pla de la intervenció militar a Líbia, van donar llum verda a l'inici dels bombardejos sobre el país. La decisió és perquè Muammar Gaddafi no compleix l'alto el foc, anunciat prèviament , i segueix atacant la ciutat de Bengasi, seu dels grups de l'oposició.
Un primer atac serà efectuat per les forces aèries de França, Regne Unit i Canadà, posteriorment se sumaran EE. UU. i països àrabs.
"Recolzada pels nostres aliats, la nostra Força Armada repel · lirà qualsevol atac dels avions de Gaddafi en contra de la població de Bengasi. Els nostres avions ja estan sobrevolant el territori de la ciutat. Estem preparats per fer front als vehicles blindats que vagin a amenaçar els civils ", va anunciar Sarkozy.
"França, Regne Unit, EE. UU. i països àrabs van demanar que es cessés immediatament el foc. Gaddafi va donar cas omís a aquestes exigències. En les últimes hores les seves tropes han intensificat l'ofensiva militar ", ha afegit.
Els participants de la cimera es van comprometre a prendre totes les mesures necessàries per garantir el compliment de la resolució del Consell de Seguretat de l'ONU respecte a Líbia.
A més del president francès, amfitrió de la cimera, a la reunió van assistir el primer ministre britànic, David Cameron, la secretària de l'Estat d'EE. UU., Hillary Clinton, la cancellera federal alemanya, Angela Merkel, el cap del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, així com el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, el secretari general de la Lliga Àrab, Amro Musa, entre d'altres.
Espanya també se sumarà a l'operació. Segons va anunciar el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, el país participarà en la creació d'una zona d'exclusió aèria a Líbia amb un avió cisterna i quatre avions de combat F-18 que realitzaran patrulles aèries. A més, es desplegarà una fragata F-100, un submarí i un avió de vigilància marítima per col.laborar amb el control de l'embargament d'armes.
El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy que també va assistir a la cimera, va anunciar que "el règim libi ha d'abandonar tots els territoris ocupats, obrir zones humanitàries i iniciar un lliurament del poder, amb ajuda del Consell Nacional Transitori libi (CNT) ". Van Rompuy va assenyalar que la Unió Europea des del principi es va mostrar a favor del poble libi, imposant dures sancions sobre el règim de Gaddafi ". Va anunciar que el bloc està llest per a prestar assistència humanitària a Líbia i ajudar a crear institucions democràtiques al país. 
"Muammar Gaddafi va violar l'alto el foc, va arribar el moment de prendre mesures serioses pel que fa a Líbia", va declarar, per la seva banda, el primer ministre britànic, David Cameron.
Per la seva banda, Alemanya no va a participar en l'operació militar aèria a Líbia, segons va anunciar la cancellera federal Angela Merkel.
Les consultes van començar a les 13 (hora de París) hores. Una estona abans, el líder gal va mantenir una reunió a portes tancades amb el primer ministre del Regne Unit, David Cameron i la secretària de l'estat nord-americà, Hillary Clinton.

El divendres les autoritats de Líbia van anunciar el cessament del foc, després que el Consell de Seguretat de l'ONU introduís una zona d'exclusió aèria sobre Líbia . A favor de la resolució han votat 10 dels 15 membres, 5 s'han abstingut, entre ells, Rússia, Alemanya i Xina.
Diversos mitjans d'informació van comunicar que des del matí de dissabte la ciutat de Bengasi ha estat atacada des de terra, mar i aire . Segons dades prèvies, almenys 26 persones van morir i unes 40 van resultar ferides en els atacs.
actualidad.rt.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada