dissabte, 12 de març del 2011

Es descarten danys a l'armadura del reactor nuclear

S'amplia a 20 km. l'àrea a evacuar

Tòquio (EUROPA PRESS) / 12/03/2011 17:38
L'agència nuclear del Japó ha descartat que l'explosió registrada aquest dissabte en una de les plantes nuclears de Fukushima hagi danyat l'estructura de protecció del seu reactor, segons han informat fonts de l'organització a l'agència de notícies oficial Kiodo. "Qualsevol dany sobre la protecció del reactor és enormement improbable", cita el mitjà. 

Tot i això, i com nova mesura preventiva, l'àrea d'evacuació respecte de les dues plantes nuclears de Fukushima ha estat ampliada fins a 20 quilòmetres després de l'explosió registrada divendres en una de les centrals, segons informa la cadena estatal NHK.

Els experts consultats creuen que el dany podria ser-ne mínim si la detonació no ha obert l'interior del reactor. "Malgrat els danys de l'estuctura exterior, sempre i quan la closca d'acer resti intacta, la gran majoria de la radiació quedarà continguda", ha assegurat a Reuters l'expert en Física de l'Imperial College de Londres, Robin Grimes.

L'explosió en una de les dues plantes de Fukushima ha tingut lloc durant una de les rèpliques del terratrèmol de divendres, en un moment en el qual els operaris estaven alliberant l'excés de pressió de les vàlvules després de la sentència de tots els generadors de refrigeració.

El Govern japonès ha reconegut que hi ha augmentat la radiació --fins i tot es creu que es podria haver alliberat en una hora la radiació que una persona és capaç de resistir en un any, segons la cadena NHK--, però encara no ha aconseguit examinar el dany real de la detonació.

"És que aquest és el problema: que no sabem el que està passant a l'interior de la planta", ha indicat a Sky News l'expert del Centre d'Investigació Carnegie, Mark Hibbs. El professor de Física Nuclear de la Universitat de Surrey (el Regne Unit), Paddy Reguen, també creu que l'explosió no ha afectat la protecció d'acer.
"És el que conté tot el combustible nuclear, i si esclatés... bé, això és el que va passar a Chernobyl", ha indicat Reguen, en relació amb la catàstrofe de la planta nuclear del 1986 a Ucraïna. Altres opinions d'experts també treuen importància a l'explosió. Segons l'Associació Nuclear Mundial, l'explosió seria a causa de l'escalfament sobtat dels gasos d'hidrogen alliberats, el que en teoria no comportaria cap augment de la radiació, ha indicat a Reuters el portaveu Ian Hore-Lacy. "Amb l'explosió, l'hidrogen desapareix i ja no hi ha res a témer", ha indicat a Reuters.
eldebat.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada