dimarts, 15 de març del 2011

Merkel anuncia la paralització de les centrals nuclears alemanyes construïdes abans de 1980


Activistes antinuclears es manifesten davant de la cancelleria de Berlín (Alemanya), per demanar al govern el tancament de les centrals nuclears. (Herbert Knosowski / EFE)

La cancellera alemanya, Angela Merkel , va anunciar aquest dimarts la paralització de lescentrals atòmiques més antigues d'Alemanya, mentre duri la moratòria de tres mesos en la llei que preveu ampliar la vida de les centrals nuclears del país, amb l'objectiu de verificar la seguretat de les centrals nuclears del país.
La desconnexió afecta "les plantes que van ser construïdes abans de 1980", mentre que les de construcció posterior podran continuar funcionant amb normalitat mentre duri la moratòriade tres mesos, va dir Merkel.
L'anunci es va produir després d'una reunió amb els caps de govern dels cinc estats federatsamb plantes nuclears i els ministres de Medi Ambient, Norbert Röttgen, i Economia, Reiner Bruder, a la Cancelleria Federal.
La desconnexió de la xarxa afecta un total de set reactors dels 17 que funcionen actualment a Alemanya, en concret els de Unterweser, Biblis A i B, Philipsburg I, Isar I, Neckarwestheim I i Brunsbüttel.

Així mateix, no retornarà a la xarxa en els pròxims tres mesos la planta nuclear de Krümmel,construïda el 1983, però que actualment es troba paralitzada després de patir diverses avaries.

Merkel va anunciar que el proper dimarts tornarà a reunir-se el mateix grup de polítics per definir amb més precisió la moratòria anunciada el dilluns i analitzar de nou la situació. 
El que ha passat al Japó és un tall en la història del món tecnificat

Els esdeveniments al Japó suposen "un tall en la història del món tecnificat" i les fuites radioactives com a conseqüència del terratrèmol i posterior tsunami han mostrat que "l'energia atòmica no està preparada per fer front a la violència natural", va declarar la cancellera.

El titular alemany d'Economia va reconèixer que el tancament, per ara temporal, de les esmentades plantes podria afectar els preus de l'energia, mentre el seu company de Medi Ambient ha subratllat que la mesura és de caràcter "preventiu" i producte de l'actuació de l'Estat i no es basa en compromisos contractuals.

Per la seva banda, el cap del Govern de l'septentrional Estat de Schleswig-Holstein, Peter-Harry Carstensen, ha assenyalat que dos dels tres reactors del seu territori es veuran afectats per la desconnexió i que cap d'ells tornarà a la xarxa si no hi ha una absoluta seguretat sobre el seu funcionament.

Al seu torn, el cap de govern de Baden-Württemberg, Stefan Mappus, va parlar de "estat d'excepció emocional" a l'hora de valorar la reacció ciutadana de rebuig a l'energia nuclear a la vista de les imatges procedents del Japó.

Relacionades en 20minutos.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada