dimecres, 13 d’abril del 2011

El Parlament tomba la Llei de declaració d'independència, que només té el suport d'ERC, SI i Laporta


Amb l'abstenció de CiU s'aproven les esmenes a la totalitat de PSC, PPC i C's · Solidaritat avança que tornarà a presentar la Llei aquesta mateixa legislatura.

Després d'un llarg estira-i-arronsa protagonitzat per Solidaritat i CiU, la federació nacionalista s'ha refermat en la seva voluntat d'abstenir-se a la votació de la Llei d'independència, malgrat que Solidaritat s'havia avingut a modificar-la perquè CiU pogués votar-hi a favor. Aquest dimecres a la tarda, tal i com es preveia, el Parlament ha rebutjat tramitar la proposició de llei de declaració d'independència proposada per SI. Amb l'abstenció de CiU han prosperat les esmenes a la totalitat presentades per PSC, PPC i C's. Així, la iniciativa només ha tingut el suport dels diputats d'ERC, de SI i de Joan Laporta. El PSC ha apostat per promoure un 'canvi' a l'Estat espanyol i una reforma constitucional, mentre el PPC ha alertat de les conseqüències econòmiques que suposaria la independència de Catalunya. Solidaritat ja ha avançat que tot i el rebuig de la cambra tornarà a presentar la Llei de declaració d'independència aquesta mateixa legislatura.
DIMECRES, 13 D'ABRIL DE 2011 18:54 H
El portaveu de SI al Parlament, Alfons López Tena, ha tornat a moure fitxa aquest dimecres al matí enviant una proposta d'acord al president de la Generalitat, Artur Mas, i als dirigents del grup parlamentari de CiU per intentar que la proposició de llei de declaració de la independència continuï el seu tràmit parlamentari i les esmenes a la totalitat no prosperin gràcies a l'abstenció de la federació. Després que Artur Mas hagi argumentat aquest matí que no poden permetre que la proposició avanci perquè inclou que el Parlament ha de declarar la independència en la propera legislatura, els diputats de Solidaritat anuncien que renuncien a que el text fixi la declaració d'independència en la propera legislatura a canvi que CiU voti en contra de les esmenes de rebuig. No confonguem l'opinió pública, els retreia Artur Mas recordant que no està al programa electoral de CiU que Catalunya tingui un Estat propi aquesta legislatura.

Mas ha assegurat durant la sessió de control que continua estant d'acord amb el dret a decidir 'sense límits', però ha afegit que això cal aplicar-ho en els assumptes que tinguin al darrere majories socials molt àmplies. També ha subratllat que el programa electoral de CiU i el que va exposar durant el debat d'investidura no inclou cap compromís de declarar la independència aquesta legislatura, sinó lluitar per aconseguir el pacte fiscal.

Durant la sessió al ple del Parlament d'avui, el diputat Uriel Bertran ha explicat que havia demanat una reunió amb CiU i que no n'havia rebut resposta, retraient a Mas que, 'quan vostè era a l'oposició, es queixava que no hi havia diàleg amb el Govern. Ara som nosaltres els que no hem pogut tenir diàleg amb el Govern'.

Bertran ha assegurat que 'ja hi ha una majoria social a favor de la independència', citant l'enquesta feta pel Baròmetre de la Comunicació i la Cultura a més de 5.000 catalans: 'La darrera enquesta, la més ben feta, demostra que hi ha una majoria social a favor de la independència'.

Mas, remetent-se al seu programa electoral, ha reiterat que la seva aposta pel dret a decidir de Catalunya se circumscriu, durant aquesta legislatura, a aconseguir el pacte fiscal en la línia del concert econòmic, que considera que sí que genera un sentiment d'adhesió majoritari. 'I parlant de majories -ha reblat-: si vostès en volen, donin exemple i demostrin unitat. Van sortir escollits quatre diputats i ara ja n'hi ha un que no hi és.'

La votació, a la tarda
La proposta de Llei d'independència presentada per Solidaritat es debatrà al llarg de la tarda d'avui, però molt probablement el Parlament la rebutjarà, perquè només hi votaran a favor els deu diputats d'Esquerra, els tres de Solidaritat i el diputat Joan Laporta, mentre que CiU s'abstindrà i PSC, PP i C's hi votaran en contra. 

NOTÍCIES RELACIONADES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada