martes, 3 de mayo de 2011

La Mesa del Parlament no admet a tràmit l'ILP pel referèndum d'autodeterminació


Considera que aquesta matèria no entra dins les competències de la Generalitat

La Mesa del Parlament no ha admès aquest dimarts a tràmit la iniciativa legislativa popular (ILP) a favor d'una llei per convocar un referèndum d'autodeterminació. Ha argumentat que aquesta matèria no entra dins les competències de la Generalitat i que el Consell de Garanties Estatutàries ja es va pronunciar en contra de convocar un referèndum d'iniciativa popular amb un propòsit similar al que planteja l'ILP. Aquesta iniciativa va ser presentada pel grup promotor de la consulta sobre la independència que s'ha celebrat a 554 municipis. La Mesa ha destacat que l'article 6 de la llei que regula les ILP estableix que entre les causes d'inadmissibilitat de la iniciativa hi ha que "tingui per objecte alguna matèria sobre la qual la Generalitat no té atribuïda la competència".
DIMARTS, 3 DE MAIG DE 2011 16:35 H
En canvi, la Mesa sí que ha admès a tràmit la proposta de CiU i ERC de creació d'una comissió específica pel concert econòmic que tingui per objecte "analitzar les relacions fiscals entre Catalunya i l'Estat, l'actual sistema de finançament autonòmic, la seva incidència sobre el grau de desenvolupament econòmic i la prestació de serveis públics a Catalunya, la viabilitat legal i econòmica d'un model de finançament per a Catalunya que permeti recaptar, gestionar, inspeccionar i liquidar els impostos i equiparar els ingressos als dels concert econòmic vigents al País Basc i Navarra" .

Segons la proposta, la comissió tindrà vigència fins el 31 d'octubre de 2011, data en què la comissió haurà de presentar i aprovar l'informe final i les conclusions d'acord amb les previsions del reglament del Parlament perquè es pugui debatre en ple com a proposta de resolució. La Mesa ha acceptat la petició dels portaveus de CiU i ERC, Jordi Turull i Anna Simó, respectivament, perquè l'ordre del dia del ple que comença demà s'ampliï amb el debat i la votació de la creació de l'esmentada comissió. El ple haurà de decidir aquest dimecres si accepta la petició d'aquests dos grups.

També s'han admès a tràmit dues proposicions de llei d'ERC a presentar al Congrés dels Diputats, una sobre la modificació de la llei orgànica de modificació de les províncies de Catalunya i l'altra per modificar la llei orgànica de règim electoral general.

No s'ha admès a tràmit la proposició de llei de Solidaritat sobre la freqüència del servei de trens regionals entre Lleida, Manresa i Barcelona perquè considera que la formulació presentada no s'adequa al contingut d'una iniciativa legislativa, sinó que és pròpia d'altres procediments parlamentaris.

ILP de prestacions mínimes sanitàries

La Mesa també ha analitzat una ILP a favor d'una llei de prestacions mínimes sanitàries. Abans de decidir-ne l'admissió a tràmit, s'ha demanat al Govern si aquesta ILP pot tenir un impacte pressupostari, segons que estableix l'article 102 del reglament.