dilluns, 17 d’octubre del 2011

Associacions per a la memòria històrica consideren una 'prioritat' que es retirin els càrrecs contra els represaliats

Reiteren el seu rebuig d'ubicar el Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc, mentre que el Govern ho defensa

L'Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya lamenta que 36 anys després de la mort de Franco encara no s'hagi rehabilitat jurídicament als represaliats que, com Lluís Companys van ser 'jutjades il·legalment'. Ho ha dit en declaracions a l'ACN el president de l'associació, Pere Fortuny, en l'homenatge que s'ha fet aquest diumenge al Fossar de la Pedrera i on s'ha recordat també a la resta d'afussellats pel franquisme. Fortuny ha mostrat novament el seu desacord amb la intenció de la Generalitat de traslladar el Memorial Democràtic al Castell de Montjuïc. 'Qui hi anirà allà si no s'hi arriba en cotxe?', ha qüestionat.
DIUMENGE, 16 D'OCTUBRE DE 2011 23:00 H
Fortuny pensa que les administracions 's'han equivocat ' i que es va actuar 'precipitadament' a l'hora de tancar al febrer d'enguany la seu del Memorial que estava situat al número 66 de la Via Laietana. Per al president de l'associació, 'l'equivocació més grossa' és ara portar l'arxiu i el contingut del Memorial al Castell de Montjuïc, i que el trasllat serà 'l'enterrament' de l'equipament.

Ben diferent és la postura del Govern català. El director general de Relacions Institucionals, Joan Auladell ha indicat en declaracions a l'ACN que traslladar el Memorial al Castell de Montjuïc és una 'proposta en ferm'. Afirma que l'espai és 'el més emblemàtic que podem tenir a Catalunya' i que esdevindria un indret 'de primeríssim ordre' pel seu gran simbolisme, ja que va ser allà on van assassinar Companys. 

Pel que fa als tràmits, Auladell assegura que 'la col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona és total' i que van seguint el seu curs. Ha apuntat, a més, que el Castell va atreure l'any passat 1,4 milions de visitants i que és un lloc 'extraordinari' per a la organització d'activitats. 'És un projecte que es vol consolidar a llarg termini', ha continuat apuntant que a finals d'any el trasllat es podria completar.

Auladell reconeix que el Castell no és en un lloc cèntric, però afirma que encara se seguiran fent molts actes relacionats amb la memòria històrica en llocs més pròxims per a la majoria de la població. 'No hi haurà cap acte que es deixi de fer', ha dit 'a més, guanyenmun espai que donarà difusió internacional a l'espai', ha conclòs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada