divendres, 7 d’octubre del 2011

Sense Espanya, Balanç Econòmic de la Independència


Ferran Latorre Armengol / DIJOUS, 6.10.2011. 09:08 H
Encara m'hen recordo quan feia calcul mercantil o comptabilitat en l'època d'estudiant. No és que m'apassiones, però m'agradava estar davant d'un exercici comptable i treure'n l'entrellat. En Modest Guinjoan i en Xavier Cuadras ho porten a nivells de càtedra universitària en el llibre: Sense Espanya, Balanç Econòmic de la Independència publicat per laEditorial Pòrtic en la divisió Visions, el passat mes de maig d'enguany. A l'acte de presentació va estar-hi present el Conseller Mas-Colell, que va comportar-l'hi un breu espai mediàtic a Espanya.

El treball econòmic que ens presenten els autors, s'inicia des de el no-partidisme polític i és per això que hem vaig decidir-me'n a llegir-l'ho. Ens relaten amb facilitat a través de les seves conclusions, com hem arribat a plantejar-nos la secessió els catalans i, com el nostre comerç cada vegada s'està dirigint cada cop més a una no-dependència del mercat espanyol o quines son les principals vendes,compres i clients per el mercat català.

La totalitat del llibre és centra en els supòsits que Espanya, una vegada iniciat el procés d'independència realitzes diferents boicots contra productes o empreses catalanes.- Com va succeir-hi contra el Cava, per les declaracions fetes per la Candidatura de Madrid per en Carod-Rovira. Desgranen totes les variables que hi podrien existir en aquell supòsit com economistes i estadistes. A més de mullar-se'n quan hi toca, per aconsellar que hi podrien fer les empreses, empresaris i govern català per enfortir tota la xarxa productiva de catalunya, per fer-hi front en aquell possible escenari.

Les dades aportades, les deixo que les descobriu tots els que us decidiu a veure'n el balanç final de resultat. Menys greu i catastrofic del que hi diuen algunes veus o des de on s'analitzi l'impacte econòmic. Un estudi que serveix tant per catalans convençuts, com per a espanyols que somnien en una espanya unida i indivisible. La Independència no és un tarannà identitari català, és un tarannà de supervivència col.lectiva. 

Faig meva, la frase final que acompanya el llibre: Sembla difícil pronunciar-s'hi en contra amb arguments basats únicament en la seva inviabilitat des de el punt de vista econòmic. 
in.directe.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada