lunes, 30 de mayo de 2011

Detecten un tràfic de deixalles al port de Portvendres

La duana descobreix 14 tones de residus automòbils
La setmana passada, 14 tones de deixalles automòbils van ser descobertes a la zona portuària de Portvendres. El carregament, que forma part d'un tràfic nou, era destinat a Costa d'Ivori, on havia de ser soterrada, per tal d'estalviar les taxes de reciclatge franceses. Les duanes sospiten l'existència du tràfic existent des de 2009.
SOCIETAT 28.05.2011 00.45h
Els tràfics il·lícits ja no afecten únicament les substàncies prohibides amb alt  valor comercial, ni només els metalls, com ho testimonia un cas divulgat aquest divendres a la Catalunya del Nord. Concretament, una gran quantitat de deixalles va ser descoberta el 18 de maig pels serveis de la duana al port de Portvendres. La troballa, que no s'havia comunicat fins ara, concerneix un ampli tràfic, totalment il·legal, de transports de deixalles automòbils. En total, 14 tones de peces usades, que havien d'arribar a la Costa d'Ivori amb vaixell, des del port de la Costa Vermella, van ser interceptades després de ser detectades en un contenidor. Una investigació, que s'està portant discretament portada des de fa diversos dies, permet indicar que les deixalles descobertes eren destinades a ser enterrades. En aquest cas, es considerava el continent africà com una senzilla zona d'escombraries.

La "mercaderia" comissada va ser dipositada el dia abans del seu descobriment a l'àrea d'emmagatzematge de Portvendres, ubicada al darrere del port. Diverses desenes d'eixos mecànics, bateries de cotxe usades, carcasses, i una gran quantitat d'oli de motor, han estat registrats. El conjunt, havia de sortir de la Catalunya del Nord el 20 de maig, hauria hagut de permetre als socis comanditaris evitar d'abonar les taxes de reciclatge en vigor a França, avaluades a aproximadament 10.000 euros, organitzant el seu enterrament a l'Àfrica. L'autor, o els autors d'aquest transport clandestí, podrien ser la mateixa persona, que hauria fet ús d'un nom manllevat, i d'una adreça falsa. Segons la Direcció general de les duanes i drets indirectes (DGDDI), les deixalles agafades eren dissimulades en un camió de mudances. Segons sembla i s'informarà en breu, aquest tràfic no és el primer, i podria haver-se iniciat el 2009.
Déchets automobiles saisis au port de Port-Vendres, 26 de maig 2011 © AFP
Déchets automobiles saisis au port de Port-Vendres, 26 de maig 2011 © AFP