dimecres, 10 de novembre del 2010

Zarra, bomba nuclear

València - Dimecres, 3 de novembre de 2010 18:16

La decisió del govern espanyol sobre el municipi que acollirà el magatzem temporal de recursos nuclears (popularment conegut com a cementiri nuclear) és a la cantonada. Com si es tractara d'un globus sonda, l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ja ha deixat anar que l'escollida podria ser tot just única localitat del País Valencià que aspira a esdevenir-ne seu, Zarra (Vall d'Aiora). Entre la desena de municipis finalistes, doncs, és Zarra qui duu un clar avantatge.

El fet que María Teresa Fernández de la Vega haja abandonat la vicepresidència primera del govern estatal abunda en aquesta tesi. De fet, ella era una de les grans opositores a la instal·lació del magatzem nuclear a Zarra. Jorge Alarte, secretari general dels socialistes valencians, volia demostrar així la seua capacitat de decisió a Madrid, de què sovint se l'acusa com a pes ploma.

Ara, el ministre Miguel Sebastián té el camí expedit per instal·lar el magatzem al País Valencià, encara més quan el president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, no s'ha mostrat taxatiu a l'hora de negar-s'hi. Potser delerós d'un altre greuge comparatiu envers els valencians que el permeta d'aixecar la bandera de víctima, Camps no s'ha erigit com un mur davant el magatzem que projecta l'estat espanyol.

Amb tot, la batalla podria ser ben grossa. Si finalment Zarra és proclamada seu del cementiri nuclear, Alarte ha avisat que es manifestarà davant el ministeri per plantar-hi cara. La imatge del secretari general del PSPV-PSOE a la porta de can Sebastián (i, per extensió, de can Zapatero) podria fer la volta a les televisions. I pitjor encara: si aquest gest d'evident repulsa no implica una marxa enrere del govern espanyol, la desautorització d'Alarte serà de nota, com també ho ha estat en acceptar la proposta de l'agrupació socialista de Benidorm (Marina Baixa), en el sentit de validar el trànsfuga Agustín Navarro com a cap de llista.

Alarte, tot s'ha de dir, no va tenir cap problema a destituir l'alcalde de Zarra ara fa un any, quan aquell va veure's immergit en un cas de presumpta corrupció. Ara l'alcalde governa com a independent, sense el suport de la direcció nacional socialista. És per això que s'ha llançat a la recerca del magatzem, que té molta mala publicitat però que implicaria una pluja de milions d'euros al municipi.

Una altra cosa és l'opinió de la comarca, ja prou malmesa per la presència de la central nuclear de Cofrents, que dista pocs quilòmetres de Zarra. Una nova instal·lació perillosa significaria un rebuig important, per bé que es tracta d'una comarca força despoblada. Fet i fet, els militants del PP de Zarra i de la resta de la comarca ja avisen que esguerraran els seus carnets de militants en cas que el cap del Consell no evite el que a hores d'ara sembla inevitable: que Zarra esdevinga seu del magatzem que ningú no vol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada