divendres, 18 de març del 2011

ERC, ICV i IU presenten una proposició de llei per eliminar les injúries a la Corona del codi penal


La iniciaiva arriba després que el Tribunal de Drets Humans hagi condemnat l'Estat espanyol per vulnerar la llibertat d'expressió d'Arnaldo Otegi.

Esquerra Republicana juntament amb ICV i IU ha presentat aquest dijous una proposició de llei per eliminar les penalitzacions per injúries a la reialesa espanyola citades en els articles 490.3 i 491 del Codi Penal. Segons exposen les tres formacions, la protecció penal del prestigi a la Corona espanyola resulta 'desproporcionada' tan amb les 'sancions penals' com en les de 'privació de llibertat', i recorden que l'articulat penal actual ataca, en aquest punt, la llibertat d'expressió, dret fonamental del sistema democràtic espanyol. Així mateix, les tres formacions insten a la cambra espanyola a debatre sobre aquest fet i a buscar 'el reconeixement social de les seves institucions per vies diferents a la de la repressió'. La proposició presentada pretén, d'aquesta manera, ampliar l'abolició que, fa uns anys, es va fer del delicte de desacatament d'autoritats i funcionaris present al Codi Penal, que, no obstant, va conservar les penalitzacions legals per qualsevol ultratge a la Corona.
DIVENDRES, 18 DE MARÇ DE 2011 05:00 H

La proposició de llei pretén l'eliminació de les penalitzacions legals que hi figuren al Codi Penal en referència a les injúries a la Corona espanyola. Segons Joan Ridao, Núria Bonaventura i Gaspar Llamazares, la protecció penal del prestigi de la reialesa 'no és necessària' i resulta 'desproporcionada' en les sancions penals i, especialment, en la 'privació de llibertat'.

La proposició plantejada posa doncs sobre la taula el debat sobre la llibertat d'expressió , que consideren atacada arran de l'articulat del Codi Penal que defensa la Corona. En aquest sentit, els tres diputats recorden que la llibertat d'expressió és reconeguda com el 'dret fonamental' a partit del qual es basa la democràcia i al que té dret tot ciutadà.

La sentència a favor d'Otegi com a precedent
Així mateix, el text de la proposició presentada per ERC, ICV i IU, fa esment a la sentència de la Secció Tercera del Tribunal Europeu del Drets Humans per la que es condemnava l'Estat Espanyol a indemnitzar al líder abertzale Arnaldo Otegi per violació al dret de la llibertat d'expressió després que el polític basc fos condemnat a un any de presó pel Tribunal Suprem espanyol per injúries al rei. 

NOTÍCIES RELACIONADES

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada