dilluns, 30 de desembre del 2019

L'Advocacia de l'Estat reclama la llibertat de Junqueras per exercir com a eurodiputat

L'organisme estatal sosté que el líder d'ERC hauria de poder sortir de la presó per completar els tràmits al Parlament Europeu i, al mateix temps, reclama al Suprem que demani la suspensió de la immunitat.

Pancarta amb el rostre d'Oriol Junqueras a l'exterior del Centre Penitenciari Lledoners | Adrià Costa

L'Advocacia de l'Estat ha fet públic aquest dilluns el seu informe sobre la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que reconeixia la immunitat d'Oriol Junqueras com a eurodiputat. L'organisme, que depèn del ministeri de Justícia, ha dictaminat en un text remès al Tribunal Suprem que Junqueras hauria de poder prendre possessió com a eurodiputat. En aquest sentit, hauria de poder sortir de la presó per fer els tràmits davant l'Eurocambra per tal de poder accedir al càrrec.

Els serveis jurídics de l'Estat també demanen al Suprem que adopti les mesures necessàries per garantir la "missió parlamentària" de Junqueras i, al mateix temps, el compliment de la sentència dictada el 14 d'octubre, pel qual el líder d'ERC va ser condemnat a 13 anys de presó per sedició i malversació. L'Advocacia diu que té "total validesa" i per això reclama al Suprem que sol·liciti "amb la major brevetat" al Parlament Europeu la suspensió de la immunitat de Junqueras.

La posició de l'Advocacia és clau per desbloquejar la investidura de Pedro Sánchez, que ja té afermat el suport del PNB -els sis diputats nacionalistes bascos votaran a favor del líder del PSOE- i que depèn ara de tancar un acord amb ERC. L'entesa està molt avançada i les dues formacions acceleren per triar Sánchez abans de Reis, però per adoptar decisions definitives era necessari l'informe dels lletrats de l'Estat. La situació serà avaluada aquesta tarda en una reunió de l'executiva dels republicans.

El partit que lidera Junqueras, que ha mantingut contactes amb el PSOE tot i haver congelat les negociacions després de la decisió del TJUE del 19 de desembre, té previst citar el consell nacional a principis del 2020 per validar l'acord al qual s'arribi amb els socialistes. Passi el que passi, en tot cas, aquest òrgan intern no es trobarà abans del 31 de gener. Això fa que la data més probable per la investidura sigui el 5 de gener en segona votació, quan Sánchez només necessita majoria simple.

Calendari judicial

L'informe de l'Advocacia de l'Estat és només una de les carpetes judicials que protagonitzen la setmana. Aquest divendres, 3 de gener, hi ha prevista una reunió de la Junta Electoral Central (JEC) en la qual es tractarà la inhabilitació de Junqueras com a eurodiputat i també la del president de la Generalitat, Quim Torra, arran de la condemna per desobediència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Si la JEC desposseeix Torra de l'acta de diputat, hauria de deixar de ser president.

Aquesta circumstància ha agitat el Govern, on al llarg dels últims dies han proliferat les converses sobre canvis en la formació de l'executiu. Hi ha dirigents que apunten a la "imminència" d'entrades i sortides de consellers, malgrat que el president és reaci a qualsevol escenari que passi per acceptar la seva inhabilitació. La seva idea és que el Parlament el torni a votar en les properes setmanes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada